Het hele jaar door vitale stadsvijvers

Beweging en beluchting van water is cruciaal voor de verbetering van de waterkwaliteit en onmisbaar in elke watercultuur. Zuurstofrijk water draagt bij aan de biologische afbraak van organische stoffen in het water.

AUGA bouwt beluchters en mixers voor het optimaliseren en handhaven van de waterkwaliteit in een diversiteit van wateren, waardoor risico op algenvorming, stankoverlast, zuurstofgebrek, vissterfte en stratificatie significant vermindert.

Een goed voorbeeld hoe we probleemvijvers van de Gemeente Heerlen/Hoensbroek in Limburg aangepakt hebben lees je verder…

Stadspark droomvijver, Hoensbroek

Hoensbroek is een stadsdeel van de Gemeente Heerlen en bezit prachtige stadsparken.

De beheersing van de waterkwaliteit hiervan valt binnen de taken van de Gemeente. Helaas kreeg men elk jaar opnieuw te maken met algenplagen en een toenemend zuurstofgebrek als gevolg.

De oorzaken zijn te herleiden uit het ondiepe water met stagnerende waterstroming, waardoor de watertemperatuur al snel oploopt. Dan komen de problemen vanzelf; vissterfte, stinkend water en een onaantrekkelijke waterpartij.

De gemeentewerkers moesten steeds weer opnieuw aan de slag om water in beweging te brengen met noodpompen die door een tractor aangedreven werden, een arbeidsintensieve klus met jaarlijks terugkerende kosten die slechts tijdelijk resultaat opleverde.

Van klachtvijvers….

Heerlen legde hun waterproblemen bij AUGA voor; omdat we al bij meerdere gemeentes dergelijke situaties succesvol hebben opgelost, spreekt zich dat verder.

Het veranderende klimaat, met langdurige warmteperiodes zonder regen of juist hevige stortbuien, zijn belangrijke veroorzakers van de teruglopende waterkwaliteit, maar ook te weinig onderhoud aan stadsvijvers, grachten of recreatieplassen dragen hieraan bij.

….. Naar prachtvijvers

AUGA bouwt propellerpompen in drijvende en vast opgestelde uitvoering. Dat zijn beluchters en gelijktijdig mixers die met weinig vermogen grote watermassa's in beweging brengen en beluchten. Cruciaal voor de verbetering van de waterkwaliteit, een betere biologische afbraak van organische stoffen in het water en verbetering van de zuurstofhuishouding.

Met permanent opgestelde apparaten die al vroeg in het jaar in werking gaan, houd je de waterkwaliteit in balans. Het is zelfs niet nodig om de apparaten continue in werking te houden. Een duurzame oplossing dus.

De oplossing is niet ingewikkeld

AUGA heeft samen met Heerlen een plan van aanpak gemaakt en hiervoor passende installaties geleverd, afgestemd op de 2 stadsvijvers.

In de kasteelvijver is ook een grote fontein geplaatst, die samen met kasteel Hoensbroek een harmonieuze aanblik geven. De fontein wordt in de avonduren sfeervol aangelicht door Led-onderwaterverlichting van AUGA.


  • "De enige beurs in België in dit vakgebied. De diversiteit van het aanbod heeft mij aangenaam verrast."

  • "De enige beurs in België in dit vakgebied. De diversiteit van het aanbod heeft mij aangenaam verrast."