Vergunningsaanvraag en natuurbehoud: de soortentoets in de praktijk
Weet jij waar de lokaal jagende dwergvleermuis, de boomklever uit het naburige park of de gierzwaluwen zich schuilhouden? Wanneer je een handeling, activiteit of vergunningsaanvraag plant, is het essentieel om te analyseren of deze actie schade kan veroorzaken aan beschermde soorten. Dit proces, waarbij een risicoanalyse wordt uitgevoerd, gegevens worden verzameld, effecten worden geanalyseerd en voorzorgs- of compenserend maatregelen worden genomen, wordt de soortentoets genoemd.
Zo is het bijvoorbeeld verboden om vogelnesten opzettelijk te vernielen, beschadigen of te verwijderen. Voor habitatrichtlijnsoorten, zoals vleermuizen, zijn ook onopzettelijke acties verboden. Veel soorten die onder het Soortenbesluit vallen, zijn echter moeilijk waar te nemen of alleen in bepaalde periodes goed zichtbaar.
Hoe vind je in de winter de nestplaatsen van gierzwaluwen, die dan in Afrika overwinteren, of de verblijfslocaties van vleermuizen die hun winterslaap al doorbrengen?
Hoe ga je projectspecifiek om met de verplichtingen uit het Soortenbesluit en ontwikkel je tegelijkertijd een natuurinclusieve aanpak?
Aan de hand van praktijkvoorbeelden van ingrepen rondom bomen laten we zien hoe innovatieve technologieƫn en ecologische kennis elkaar versterken, zodat we het hele jaar door werken aan een ecologisch robuuste omgeving die beschermde soorten ondersteunt.
Over de spreker
Hans Vermeiren is projectcoƶrdinator en zoogdierspecialist bij CORRIDOR, een adviesbureau voor natuur en biodiversiteit. Met uitgebreide ervaring in vleermuisonderzoek, natuurwetgeving en ecologisch advies begeleidt hij vergunningsaanvragen waarbij natuurbehoud en het soortenbesluit centraal staan.